Zdziwicie się w jaki prosty sposób można zrobić ciasto na takie kluchy, wystarczy tylko mąka i mleko. Z takiego ciasta można również zrobić pierogi.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 1 litr mleka,
- 150 g zielonej soczewicy,
- 10 suszonych pomidorów w oliwie,
- 1/2 sera feta,
- 2 cebule,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Ciasto: Do mąki dodajemy dwie szczypty soli i zalewamy ją gorącym mlekiem. Mieszamy łyżką, tak by mąka z mlekiem się połączyła i przekładamy gorące ciasto do foliowego woreczka. Zamykamy i odstawiamy. Ciasto musi się zaparzyć, najlepiej zostawić je na około godzinę.Farsz: Soczewicę moczymy kilka godzin i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut (bez moczenia czas gotowania będzie dłuższy). Na oleju podsmażamy cebulkę (1) pokrojoną w kostkę- z drugą cebulkę będziemy później podsmażać.. Do ostudzonej soczewicy dodajemy, pokrojone pomidory, ser feta, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Farsz trochę miksujemy blenderem, ale nie całkowicie.
Odrywamy kawałki ciasta (jak się klei do podsypujemy mąką), rozklepujemy sobie na dłoni placuszki, nakładamy farsz i formujemy kulki. Wrzucamy kluchy do osolonej gotującej się wody i czekamy aż wypłyną. Drugą cebulkę podsmażamy i polewamy nią kluchy.
Ale pięknie wyglądają. Mniam ...
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPyszny pomysł Aguś :-)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńFajne kluski, świetny pomysł na szybki i smaczny obiad :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
Usuńfajne fajne :)
OdpowiedzUsuńi smaczne :)
UsuńMmm. Nie powiem, jadłabym, uwielbiam soczewicę ;-) pozdrawiam, zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńPodobne kluchy z soczewicą robię, ale z drożdżami. Bardzo lubię soczewicę jako dodatek do farszu :)
OdpowiedzUsuńostatnio bardzo polubiłam soczewice :)
Usuń