poniedziałek, 27 lipca 2015

Ciasto na maślance z jagodami i kruszonką

Jest to chyba najprostsze ciasto z piekarnika jakie może być - wystarczy wsypać i wlać wszystkie składniki do miski, zamieszać i wylać na blaszkę. Potem tylko ułożyć owoce, posypać kruszonką i upiec :) Można je zrobić z połowy porcji, ale wtedy będzie o połowę niższe :)

Składniki:

  • 5 szklanek mąki,
  • 2 szklanki ksylitolu Naturalnie Zdrowe (lub zwykłego cukru),
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 4 jajka,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki maślanki,
  • 2 garście jagód,
  • kruszonka: masło+cukier+mąka. 

Przygotowanie: 

Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia- mieszamy. Wlewamy mokre składniki: maślankę, jajka i olej. Mieszamy ok. 5 minut drewnianą łyżką, tak by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa tortownica 24cmx24cm). Jagody mieszamy z 1 łyżeczką mąki i wysypałam na ciasto. Z masła, cukru i mąki robimy kruszonkę (składniki brałam na oko). Odrywamy kawałki kruszonki i rzucamy na ciasto. Pieczemy ok. 80-90 minut w 180 stopniach. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, pieczemy do tzw. suchego patyczka.




Ciasto podałam na Porcelana Bogucice

8 komentarzy:

  1. Bardzo puszyste ciasto.Na maślance są naprawdę pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie je zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciacho, lubię takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto na maślance? Musi byc i drowe i smaczne :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta na maślance, wychodzą bardzo mięciutkie i aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie cudownie puchate, z jagodami musiało być wyjątkowo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta na maślance :)

    OdpowiedzUsuń