Składniki:
- 5 szklanek mąki,
- 2 szklanki ksylitolu Naturalnie Zdrowe (lub zwykłego cukru),
- 3/4 szklanki oleju,
- 4 jajka,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 szklanki maślanki,
- 2 garście jagód,
- kruszonka: masło+cukier+mąka.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia- mieszamy. Wlewamy mokre składniki: maślankę, jajka i olej. Mieszamy ok. 5 minut drewnianą łyżką, tak by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa tortownica 24cmx24cm). Jagody mieszamy z 1 łyżeczką mąki i wysypałam na ciasto. Z masła, cukru i mąki robimy kruszonkę (składniki brałam na oko). Odrywamy kawałki kruszonki i rzucamy na ciasto. Pieczemy ok. 80-90 minut w 180 stopniach. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, pieczemy do tzw. suchego patyczka.Ciasto podałam na Porcelana Bogucice
Bardzo puszyste ciasto.Na maślance są naprawdę pyszne;)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie je zrobić! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho, lubię takie :-)
OdpowiedzUsuńCiasto na maślance? Musi byc i drowe i smaczne :) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńIdealne z kubkiem kawy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta na maślance, wychodzą bardzo mięciutkie i aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńTakie cudownie puchate, z jagodami musiało być wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta na maślance :)
OdpowiedzUsuń