środa, 29 lipca 2015

Orzechy w czekoladzie

Gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, a w szafce ze słodyczami jest pustka... wtedy robię w 3 minuty takie orzechy w czekoladzie :) Dla cierpliwych- schładzamy w lodówce, by czekolada zastygła, dla mało cierpliwych- jemy od razu ;)

Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych,
  • 100 g migdałów,
  • 50 g suszonych moreli,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki mleka,
  • do dekoracji: kropelki czekoladowe, cukier marcepanowy.

Przygotowanie: 

Suszone morele kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z orzechami. Jeśli mamy czas to moczymy orzechy przez 5 minut w gorącej wodzie i ściągamy z nich skórki - ja pominęłam ten etap :) W rondelku rozpuszczamy na małym ogniu czekoladę. Dodajemy mleko i mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy orzechy i morele, mieszamy tak by bakalie były obtoczone czekoladą. Na papier do pieczenia nakładamy łyżką orzechy w czekoladzie. Posypujemy kropelkami czekoladowymi i cukrem marcepanowym. Najlepiej jak schłodzimy je w lodówce przez kilka godzin, wtedy czekolada ładnie zastygnie.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam orzeszki laskowe, a w czekoladzie muszą być wspaniałe :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń