Aby kotlety były mniej kaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku. W miskę wlałam trochę wody i postawiłam w piekarniku pod kotletami, dzięki temu nie wyszły suche:)
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej,
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy,
- 1 cebula,
- 3 łyżki płatków jaglanych,
- 1 jajko,
- płatki kukurydziane do obtoczenia,
- sól,pieprz.
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy ostudzoną soczewicę, płatki jaglane, cebulkę i przyprawy: sól, pieprz. Formujemy kotleciki, które obtaczamy w rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Kotleciki układamy na kratce (z wyposażenia piekarnika). Pod spodem umieszczamy miskę lub blaszkę (metalową lub żaroodporną) z wodą. Pieczemy kotleciki ok. 15 minut w 180 stopniach.
Super kotleciki Aguś :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na mielone, zdrowsza, lżejsza wersja :)
OdpowiedzUsuńswietny pomysl, wyprobuje
OdpowiedzUsuńFajne mielone, zdrowa wersja :)
OdpowiedzUsuńDo czego wykorzystujemy płatki jaglane?
OdpowiedzUsuńprzepis poprawiony☺
Usuń