piątek, 31 lipca 2015

Kotlety mielone z soczewicą pieczone w piekarniku

Aby kotlety były mniej kaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku. W miskę wlałam trochę wody i postawiłam w piekarniku pod kotletami, dzięki temu nie wyszły suche:)

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej,
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy Kłos Pol,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki płatków jaglanych,
  • 1 jajko,
  • płatki kukurydziane do obtoczenia,
  • sól,pieprz. 

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy ostudzoną soczewicę, cebulkę i przyprawy: sól, pieprz. Formujemy kotleciki, które obtaczamy w rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Kotleciki układamy na kratce  (z wyposażenia piekarnika). Pod spodem umieszczamy miskę  lub blaszkę (metalową lub żaroodporną) z wodą. Pieczemy kotleciki ok. 15 minut w 180 stopniach.



Podałam na Porcelana Bogucice

4 komentarze: