niedziela, 2 sierpnia 2015

Pieczone żeberka w marynacie z ketchupu i sosu sojowego

Soczyste, kruche żeberka - marynowane kilka godzin, pieczone przez 2 godziny w rękawie do pieczenia (to jest ich sekret) :)

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki majeranku Kłos Pol,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
kluski śląskie:
  • 1 kg ziemniaków,
  • mąka ziemniaczana (ilość podana w opisie),
  • sól.

Przygotowanie: 

Żeberka myjemy i kroimy co drugą kość. Dodajemy do nich przyprawy: majeranek, słodką paprykę, pieprz oraz sos sojowy, ketchup i pokrojoną w piórka cebulę, Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie przekładamy żeberka z marynatą do rękawa do pieczenia. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym (bez pokrywki) i pieczemy 2 godziny- przez 15 minut w 200 stopniach, później w 180 stopniach.

Kluski śląskie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.Układamy je w misce i nożem kroimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy wyciągniętą część ziemniaków i zagniatamy. Odrywamy kawałku i formujemy w kulki, robiąc palcem dziurkę. Wrzucamy na wrzątek (do osolonej wody) i gotujemy je 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Żeberka podałam na Porcelana Bogucice 



5 komentarzy:

  1. Super Aguś, pysznie je zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie z tymi kluskami śląskimi to rewelacja;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dość czasochłonne, ale chyba są tego warte :) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń