Składniki:
- biszkopt:
- 3 jajka,
- 60 g mąki pszennej,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 90 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 30%,
- 1 garść borówek,
- 1 masa śmietanowa owoce leśne Dr Oetker,
- posypka czekoladowa Dr Oetker,
- czekoladowe róże z opłatka Dr Oetker.
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy jeszcze na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim o stół.
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy masę śmietanową owoce leśne.
Przekrojony biszkopt przekładamy 1/2 masy śmietanowej i posypujemy borówkami. Cały torcik obkładamy pozostałą masą śmietanową i posypujemy posypką czekoladową. Dekorujemy różami z opłatka. Torcik chłodzimy w lodówce.
Torcik podałam na Porcelana Bogucice
Pyszny torcik :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWYgląda przepysznie;)
OdpowiedzUsuńPrześliczny torcik! :)
OdpowiedzUsuńMusiał smakować cudnie! *.*
Wspaniały, sięgam po kawałek :)
OdpowiedzUsuńUmmmm jadłabym, nawet teraz ;) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczny torcik :)
OdpowiedzUsuń