Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka,
- 60 g mąki pszennej,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 90 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 500 ml śmietanki 30%,
- 2 garście jagód,
- 1 galaretka fioletowa,
- posypka czekoladowa Dr Oetker,
- prymulki z opłatka Dr Oetker.
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy jeszcze na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim o stół.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania. Dodajemy połowę ostudzonej galaretki do ubitej śmietanki i mieszamy.
Przekrojony biszkopt przekładamy 1/2 masy śmietanowej i posypujemy jagodami. Cały torcik obkładamy pozostałą masą śmietanową. Na górę wylewamy połowę stężałej galaretki i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie posypujemy boki tortu posypką czekoladową. Górę tortu dekorujemy prymulkami z opłatka.
Pychotka!!!
OdpowiedzUsuńPrześliczny tort :)
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik Aguś :-)
OdpowiedzUsuń