poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Tort z jagodami i galaretką

Jakoś tak ostatnio naszło mnie na torciki, że dzisiaj kolejny torcik tym razem z jagodami :) Do ubitej śmietany dodałam galaretkę, dzięki temu masa nie 'rozlewała się' i torcik ładnie się kroi, nawet w takie upały :)


Składniki:


biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 90 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
dodatkowo:
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 2 garście jagód,
  • 1 galaretka fioletowa,
  • posypka czekoladowa Dr Oetker,
  • prymulki z opłatka Dr Oetker.

Przygotowanie:


Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy jeszcze na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim o stół.

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania. Dodajemy połowę ostudzonej galaretki do ubitej śmietanki i mieszamy.
Przekrojony biszkopt przekładamy 1/2 masy śmietanowej i posypujemy jagodami. Cały torcik obkładamy pozostałą masą śmietanową. Na górę wylewamy połowę stężałej galaretki i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.  Następnie posypujemy boki tortu posypką czekoladową. Górę tortu dekorujemy prymulkami z opłatka.






3 komentarze: