piątek, 11 września 2015

Kruche ciasto z pianką i borówkami

Lubicie kruche ciasta z owocami? Moim zdaniem, gdy na rynku mamy dostępne świeże, sezonowe owoce to nie ma nic lepszego od kruchego ciasta z owocami i pyszną pianką i do tego ta kruszonka... Teraz postanowiłam zrobić taki placek z borówkami, a na blogu znajdziecie przepis na podobny placek ze śliwkami



Składniki:



ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki śmietany 12%.
piana:
  • 5 białek,
  • szczypta soli,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego o smaku masła Olandia
  • 150 g borówek amerykańskich.

Przygotowanie:


      Na stolnicy zagniatamy ciasto z podanych składników. Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą i zamrażamy na 20 minut. Blaszkę (20x25cm) wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem (2 części). Wyklejamy też boki blachy. Wkładamy spód ciasta do piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i budynie. Na końcu wolnym strumieniem wlewamy olej. Na spód ciasta wylewamy pianę i układamy borówki. Pozostałe ciasto (trzecia część) ścieramy na tarce. Ciasto pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
 Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


9 komentarzy:

  1. Ale pysznie wygląda,kruche jest wyśmienite;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Borówki, uwielbiam, takie ciasto to bym jadła nawet i teraz :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za mną właśnie chodzi takie kruche;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo boże! Poproszę kawałeczek, ewentualnie 10! :D Boskie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oo jaki super pomysł na ciacho, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam podobne już wiele razy, jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszniutkie ciasto, uwielbiam kruche z owocami ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też chętnie sięgnęłabym po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jedno z najlepszych ciast na świecie:) Robiłam je już w wielu wersjach smakowych i za każdym razem wychodzi pyszne ... choć borówek jeszcze nie dodawałam:)

    OdpowiedzUsuń