Składniki:
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g miękkiego masła,
- 5 żółtek,
- 2 łyżki śmietany 12%.
- 5 białek,
- szczypta soli,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego o smaku masła Olandia.
- 150 g borówek amerykańskich.
Przygotowanie:
Na stolnicy zagniatamy ciasto z podanych składników. Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą i zamrażamy na 20 minut. Blaszkę (20x25cm) wykładamy papierem do pieczenia i
wyklejamy ciastem (2 części). Wyklejamy też boki blachy. Wkładamy spód ciasta do
piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną
pianę. Następnie dodajemy cukier i budynie. Na końcu wolnym strumieniem wlewamy olej. Na spód ciasta wylewamy pianę i układamy borówki. Pozostałe ciasto (trzecia część) ścieramy na tarce. Ciasto pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ale pysznie wygląda,kruche jest wyśmienite;))
OdpowiedzUsuńBorówki, uwielbiam, takie ciasto to bym jadła nawet i teraz :) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńZa mną właśnie chodzi takie kruche;)
OdpowiedzUsuńOooo boże! Poproszę kawałeczek, ewentualnie 10! :D Boskie ciacho!
OdpowiedzUsuńOo jaki super pomysł na ciacho, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne już wiele razy, jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie ciasto, uwielbiam kruche z owocami ;)
OdpowiedzUsuńJa też chętnie sięgnęłabym po kawałek :)
OdpowiedzUsuńJedno z najlepszych ciast na świecie:) Robiłam je już w wielu wersjach smakowych i za każdym razem wychodzi pyszne ... choć borówek jeszcze nie dodawałam:)
OdpowiedzUsuń