Składniki:
ciasto:- ok. 2 szklanki mąki,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka oleju,
- 60 ml mleka,
- 60 ml wody,
- dwie szczypty cukru,
- szczypta soli.
- 1/2 puszki pomidorów z bazylią,
- 50 g sera gouda,
- 80 g kiełbasy wołowej ze śliwką Tradycyjne Jadło,
- 1 cebula,
- 1/2 czerwonej papryki,
- kilka listków świeżej bazylii,
- suszone oregano.
Przygotowanie:
Ciasto: W
rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone
drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski
wsypujemy najpierw 1,5 szklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią
wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce,
dosypujemy mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie
podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ciasto układamy na kamieniu podsypanym mąką.
Pomidory miksujemy
blenderem i polewamy nimi ciasto. Układamy pokrojoną w piórka cebulkę, plasterki kiełbaski i kostkę czerwonej papryki. Przykrywamy startym serem i posypujemy oregano. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 190 stopniach. Po wyciągnięciu dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Wspaniała pizza :-)
OdpowiedzUsuńAż bym pizzę zjadła ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę, ta też by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńCudowna pizza :) Mniam!
OdpowiedzUsuń