wtorek, 6 października 2015

Dżem brzoskwiniowo-dyniowy

Lubię mieć w domowej spiżarni kilka słoiczków własnych przetworów, co roku staram się wypróbować nowy smak dżemu i tak w tym roku powstał dżemik brzoskwiniwo-dyniowy :) Zachwyca smakiem i kolorem, a są w nim tylko owoce i cukier brzozowy.

Składniki:

  • 750 g brzoskwiń (bez pestek),
  • 250 g startej dyni,
  • 200-300 g cukru brzozowego (ksylitol) Naturalnie Zdrowo.

Przygotowanie:

Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dynię ścieramy na tarce. Na patelni podsmażamy brzoskwinie z dynią. Po 5 minutach dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu. Ilość cukru zależy od tego jaki słodki lubicie dżem. Co jakiś czas mieszamy. U mnie tak dżemik gotował się ok. godzinki. Następnie przekładamy jeszcze gorący dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.


4 komentarze:

  1. taka wersja dżemu z brzoskwiń bardzo mi się podoba :) znakomicie musi smakować ze świeżym pieczywem :)

    OdpowiedzUsuń