Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 330 g śmietany 12%,
- 200 g masła,
- lukier: cukier puder + sok jabłkowy Ogrody Sabinu,
- posypka- Wiosenna łąka Dr Oetker.
Przygotowanie:
W misce zagniatamy składniki na ciasto: mąka, masło i śmietana. Po zagnieceniu ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy ok. 20 minut. Ciasto dzielimy na 4 części, lekko podsypując mąką jak się klei. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 6 trójkątów. Nakładamy na każdy trójkąt łyżeczkę powideł i zwijamy od szerszej części do węższej, formujemy końce na kształt rogalika. Rogaliki pieczemy ok. 20-25 minut do zarumienienia w 180 stopniach.Po ostudzeniu polewamy lukrem: cukier puder ucieramy z podgrzanym sokiem. Na lukier posypujemy posypkę.
Super rogaliki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rogaliki, pysznie :-)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione rogaliki :)
OdpowiedzUsuńo ja 3 składniki;) super, wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuń