U nas ostatnio na obiad był gulasz wołowy podlewany czerwonym winem, a do tego bardzo zdrowa kasza jaglana. Bardzo lubię takie obiady, które praktycznie same się robią, od czasu do czasu trzeba tylko zamieszać. Jedynym minusem jest czas, takie mięsko musi ok. 2 godzin się dusić, żeby było mięciutkie.
Składniki:
- 1 kg wołowiny,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 szklanki bulionu wołowego,
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- kilka łyżek oleju rzepakowego,
- 3 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- pieprz,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 szklanka kaszy jaglanej Naturalnie Zdrowe.
Przygotowanie:
Wołowinę myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, ok. 1,5 cm. W garnku o grubym dnie lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki i cebulkę pokrojoną w piórka. Zdejmujemy warzywa i podsmażamy wołowinę- przyprawioną pieprzem. Gdy wołowina będzie zarumieniona dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Podlewamy winem. Gdy wino odparuje zalewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, co najmniej 2 godziny. Na końcu dodajemy sos sojowy. Podajemy z kaszą jaglaną.
Z pewnością wyszedł pyszny i aromatyczny :-)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńWino i wołowina - to nie może się NIE UDAC! pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuń