wtorek, 15 grudnia 2015

Lebkuchen - niemieckie pierniczki

Pyszne, najlepsze jakie jadłam. Choć trzeba je zrobić 2-3 dni wcześniej, bo bezpośrednio po upieczeniu są twarde to naprawdę warto. Po upieczeniu wkładamy je do pojemniczka ze świeżą skórką jabłka (codziennie wymieniamy) i po 2-3 dniach są już mięciutkie, gotowe do lukrowania. Przepis na nie znalazłam na stronie Moje Wypieki.


Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 85 g zmielonych migdałów,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika Dr Oetker,
  • 200 ml miodu (u mnie z cynamonem),
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 85 g masła,
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy,
  • lukier.

Przygotowanie: 

Masło i miód przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia (nie doprowadzamy do wrzenia). Pamiętajcie, że miodu ma być 200 ml, a nie gram :) Pozostałe składniki mieszamy w misce: mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika, migdały i skórkę pomarańczy. Zalewamy letnim miodem, mieszamy łyżką i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto będzie trochę klejące, ale takie ma być- nie podsypujcie mąką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy uformowane kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu przekładamy do pojemnika, wkładamy skórkę jabłka i zamykamy. Na drugi i trzeci dzień zmieniamy skórkę na świeżą. U mnie wystarczyło 2 dni i pierniczki były mięciutkie. Lukrujemy i już możemy je jeść :)


11 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie :-) z chęcią spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne pierniczki :) Moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, mega smakowite ;) bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile pierniczków wychodzi z podanych składników?
    Pierniczki wyglądają wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam takie pytanko, lukrujemy je od razu po ostygnięciu czy dopiero po tych 2-3 dniach przed podaniem? Mogłabyś jeszcze podać przepis na lukier? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lukrowałam po 2-3 dniach. Najprostszy lukier to ok 1 szklanka cukru pudru i dodajesz po łyżeczce wrzątku, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru i energicznie mieszasz. Możesz również dodać sok z cytryny wtedy lukier będzie cytrynowy ☺

      Usuń
  7. Prawdziwe lebkuchen są nakładane na opłatek. Niemieckie receptury wyglądają inaczej, ale tej też spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda, że u nas w Lidlu czy Aldi nie sprzedają takich oblatów, czyli cieniutkich wafelków pod takie pierniczki, kokosanki czy inne ciasteczka. Ja zawsze staram się sprowadzić z Niemiec, ale byłoby lepiej, gdyby można było normalnie je kupić. Pisałam już 3 razy do Lidla i... nic :(

    OdpowiedzUsuń