A tutaj możecie poczytać o dekoracji pierniczków i tutaj zobaczyć moje pierniczki z poprzednich lat.
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 100 g masła,
- 15 łyżek cukru,
- 3/4 szklanki miodu,
- 1/2 opakowania przyprawy do piernika,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- lukier:
- 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, żółty barwnik w żelu,
- różne posypki, perełki.
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy ok. 30 minut. Po wyciągnięciu wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie choinek. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok. 10 minut w 170 stopniach.
Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem na gęstą, błyszczącą masę, Dodajemy po kropelce żółtego barwnika, aż do uzyskania odpowiedniego koloru. Lukier przekładamy do specjalnego pisaka do dekorowania ciasteczek i wyciskamy go na pierniczki. Możemy także użyć woreczka foliowego, odcinając minimalnie róg woreczka. Od razu przyklejamy na lukier różne posypki, tak by się przykleiły. Lukier szybko zastyga, więc trzeba to robić od razu.
Urocze choinki :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe Aguś, super wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńNa ile choinek jest przepis a jakiś inny na pierniczki pozdrawiam
OdpowiedzUsuńok. 50
UsuńJednego roku robilam bardzo pdoobne ;)
OdpowiedzUsuńŚliczne! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyszły :)
OdpowiedzUsuńUrocze, zrobiłabym dziurkę i powiesiła na żywej choince :)
OdpowiedzUsuń