Składniki:
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 1 szklanka cukru,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1,5 szklanki mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- 1 jajko,
- 5 żółtek.
- Beza
- 5 białek,
- 0,5 szklanki cukru,
- ciasto kruche:
- 225 g mąki,
- 100 g cukru,
- 100 g margaryny,
- 1 jajko.
Przygotowanie:
1. Przygotuj kruche ciasto: 100 gram margaryny posiekaj, wymieszaj z
mąką i cukrem pudrem, dodaj jako, zagnieć jednolite ciasto i włóż je do
lodówki na 25 - 30 minut. Rozwałkuj je cienko i wylep formę wyłożoną
papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz przez 10 minut w
temperaturze 200 stopni.
2. Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj mikserem. Masa powinna być płynna. Taką masę wylej na upieczone ciasto kruche i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
3. Białka zmiksuj z cukrem na błyszczącą pianę. Pianę można przeczesać specjalnym grzebieniem lub nożem z ząbkami, tak by powstały rowki- wtedy rosą będzie łatwiej się zbierać w rowkach. Wyłóż masę na gorący sernik i piecz ok. 12 minut w 160 stopniach.
swietny. Uwielbiam serniki. Zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńPyszny! uwielbiam serniki, z rosą jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniczki :-)
OdpowiedzUsuńPiękny :)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony sernik :)
OdpowiedzUsuń