środa, 16 grudnia 2015

Sernik ze złotą rosą

Nic tak nie dodaje sernikowi urody jak złota rosa :) U mnie gdy rosa zaczęła się pojawiać (a pojawia się mniej więcej ok. godziny po upieczeniu) ciasto już kroiłam i podawałam gościom :) Niestety, ale nie zdążyłam sfotografować efektu końcowego:) Zakupy na ten sernik zrobiłam w internetowym sklepie Frisco, bez zbędnych kolejek do kasy, z szerokim wyborem asortymentu oraz wszystko w przystępnych cenach. Zakupy na drugi dzień miałam już w domu- wniesione przez kuriera. Wszystko ładnie zapakowane i dostarczone- be wychodzenia z domu i dźwigania, przepychania się, wyrywania sobie ostatniej mąki z innymi klientami w hipermarketach :)


Składniki: 


  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 jajko,
  • 5 żółtek.
  • Beza
  • 5 białek,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • ciasto kruche:
  • 225 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 100 g margaryny,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

1. Przygotuj kruche ciasto: 100 gram   margaryny posiekaj, wymieszaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj jako, zagnieć jednolite ciasto i włóż je do lodówki na 25 - 30 minut. Rozwałkuj je cienko i wylep formę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
2. Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj mikserem. Masa powinna być płynna. Taką masę wylej na upieczone ciasto kruche i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
3. Białka zmiksuj z cukrem na błyszczącą pianę. Pianę można przeczesać specjalnym grzebieniem lub nożem z ząbkami, tak by powstały rowki- wtedy rosą będzie łatwiej się zbierać w rowkach. Wyłóż masę na gorący sernik i piecz ok. 12 minut w 160 stopniach. 




5 komentarzy: