poniedziałek, 21 grudnia 2015

Reniferki - pierniczki

Przepis na blogu na pierniczki jest już od dawna, jednak za każdym razem robię inne kształty i inne dekoracje :) Dlatego pozwolę sobie pokazać Wam moje reniferki, które powstały w tym roku :)




Składniki:


  • 3 szklanki mąki
  • 100 g masła,
  • 15 łyżek cukru,
  • 3/4 szklanki miodu Miody Wileńskich,
  • 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • lukier,
  • posypki,
  • barwniki w żelu.

Przygotowanie: 




Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy ok. 30 minut. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie reniferów. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Lukrem smarujemy uszy, ogon i nogi renifera.. Na lukier przyklejamy kolorowe posypki. Jako oczy przyklejamy perełki, a na nos kuleczki z czerwonej masy plastycznej.
 
 
 
 
Pierniczki przed dekoracją:
 
 

1 komentarz: