Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 100 g masła,
- 15 łyżek cukru,
- 3/4 szklanki miodu Miody Wileńskich,
- 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- lukier,
- posypki,
- barwniki w żelu.
Przygotowanie:
Masło
rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do
pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód.
Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i
schładzamy ok. 30 minut. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i
wycinamy pierniczki w kształcie reniferów. Pieczemy w piekarniku na
blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Lukrem smarujemy uszy, ogon i nogi renifera.. Na lukier przyklejamy kolorowe posypki. Jako oczy przyklejamy perełki, a na nos kuleczki z czerwonej masy plastycznej.
Pierniczki przed dekoracją:
Ale fajne Aguś :-)
OdpowiedzUsuń