Z czystym sumieniem mogę Wam powiedzieć, że jest to Nasza ulubiona zupa ;) Mąż zjadł od razu 3 talerze tej zupy i powiedział, że takie zupy to mogę robić mu codziennie :)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej),
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 2 cebule,
- 2 czerwone papryki,
- 3/4 puszki kukurydzy,
- 3/4 puszki czerwonej fasoli,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1/2 łyżeczki chilli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki.
Przygotowanie:
Na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem. Po usmażeniu przekładamy mięso z cebulką do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Na patelni na której smażyliśmy mięso (dolewamy odrobinę oleju) podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę, tak żeby była miękka. Po podsmażeniu przekładamy do zupy. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat i przyprawy. Na samym końcu wlewamy kukurydzę i fasolę (wraz z zalewą). Jeśli chcemy by kukurydza i fasola były chrupkie to ściągamy z ognia, jak wolimy miękkie to gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Uwielbiam takie smaki. Koniecznie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTeż lubimy takie smaki:)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona zupka :-)
OdpowiedzUsuńJa robie bardzo podobna zupę ;)
OdpowiedzUsuńOo, z dużą ilością tabasco jest nieziemska :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
Z 500ml bulionu to chyba mało wychodzi tej zupy? Wystarczy dla 4 osób?
OdpowiedzUsuńZupa ma dużo dodatków- mięso,paprykę,kukurydzę, fasolę... więc na pewno wystarczy dla 4 osób :)
Usuń