piątek, 15 stycznia 2016

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Z czystym sumieniem mogę Wam powiedzieć, że jest to Nasza ulubiona zupa ;) Mąż zjadł od razu 3 talerze tej zupy i powiedział, że takie zupy to mogę robić mu codziennie :)


Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej),
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 2 cebule,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3/4 puszki kukurydzy,
  • 3/4 puszki czerwonej fasoli,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki chilli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.

Przygotowanie: 

Na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem. Po usmażeniu przekładamy mięso z cebulką do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Na patelni na której smażyliśmy mięso (dolewamy odrobinę oleju) podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę, tak żeby była miękka. Po podsmażeniu przekładamy do zupy. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat i przyprawy. Na samym końcu wlewamy kukurydzę i fasolę (wraz z zalewą). Jeśli chcemy by kukurydza i fasola były chrupkie to ściągamy z ognia, jak wolimy miękkie to gotujemy jeszcze ok. 5 minut.


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie smaki. Koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robie bardzo podobna zupę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo, z dużą ilością tabasco jest nieziemska :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Z 500ml bulionu to chyba mało wychodzi tej zupy? Wystarczy dla 4 osób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa ma dużo dodatków- mięso,paprykę,kukurydzę, fasolę... więc na pewno wystarczy dla 4 osób :)

      Usuń