Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 250 ml wody,
- 100 g masła,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej rzepakowy do smażenia,
- lukier.
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy masło z wodą. Do zagotowanej wody dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ogień zmniejszamy i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto powinno przybrać formę kulki. Do ostudzonego ciasta wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wycięte kwadraty (10x10cm) z papieru do pieczenia wyciskamy ciasto w formie kółka. Ja zrobiłam podwójne kółka, czyli jedno na drugim (zdjęcie niżej)- tak by gniazdka były wyższe. Na rozgrzany olej w garnku kładziemy papier z gniazdkami (ciastem do oleju) i wyjmujemy papier, który łatwo odchodzi od ciasta jak dostanie temperaturę. Gniazdka przewracamy na drugą stronę po zarumienieniu. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po ostudzeniu lukrujemy.Gniazdka podałam na desce z Graciarni
Z przygotowania:
kocham!
OdpowiedzUsuńświetna propozycja! Zapraszam do mnie :)
Pycha,ale bym zjadła.
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię :-)
OdpowiedzUsuńZawsze je lubiłam, ale niestety są bardzo tłuste :( ale od czasu do czasu... :) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńmniam. :) zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńJak one smakowicie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuń