Składniki:
- 250g miodu (u mnie z cynamonem),
- 1 szklanka cukru,
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 125 g masła,
- 2 płaskie łyżeczki sody,
- 1/4 szklanka mleka,
- 1 torebka przyprawy do piernika Dr Oetker,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 70 g marcepanu,
- 200 g powideł śliwkowych,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- posypka kolorowa Dr Oetker.
Przygotowanie:
2-6 tygodni przed świętamiDo rondelka wlewamy miód, wsypujemy cukier, przyprawę do piernika i dodajemy masło. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do ostudzenia. Sodę rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 2 minuty. Do miodu dodajemy mąkę, jajka, sól i mleko z sodą. Wyrabiamy ciasto- ciasto powinno być kleiste. Przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy na kilka tygodni.
4 dni przed świętami
Ciasto powinniśmy podzielić na 3 części i piec po kolei każdy blat. Z racji tego, że lubię sobie wszystko upraszczać to ciasto przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiekłam jedn blat, który później podzieliłam na 3 części. Blat pieczemy na na blaszce ok. 40x28cm. Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach.
Blaty ciasta przekładamy powidłami śliwkowymi, a na środku powideł układamy rulon z marcepanu. Ciasto obciążamy deską i odstawiamy na 4 dni. Przed samymi świętami piernik polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy posypką.
Robiłam na Święta, jest obłędny! :)
OdpowiedzUsuńMusi wybornie smakować :)
OdpowiedzUsuńTaki piernik jest pyszny, ja na te święta piekłam go po raz pierwszy :-)
OdpowiedzUsuńWygląda megaapetycznie ;) ja mam ten problem, ze czasami jak cos robie, moze to byc pyszne, ale wizualnie nie powala... :D pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńPiękny, wypasiony :)
OdpowiedzUsuńPyszny jest, fantastycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA ten marcepan to jak zrobić
OdpowiedzUsuńJa użyłam gotowej masy marcepanowej
Usuń