niedziela, 10 stycznia 2016

Piernik staropolski

Choć ciasto na piernik staropolski musi leżakować od 2 do 6 tygodni to naprawdę warto go zrobić na święta. Piernik piecze się 3-4 dni prze świętami, więc w święta nie zajmie Nam dużo czasu, by go zrobić... zostaje jedynie polanie czekoladą i posypanie posypką :) Przepis znalazłam tutaj

 Składniki:

  • 250g  miodu (u mnie z cynamonem),
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 125 g masła,
  • 2 płaskie łyżeczki sody,
  • 1/4 szklanka mleka,
  • 1 torebka przyprawy do piernika Dr Oetker,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 70 g marcepanu,
  • 200 g powideł śliwkowych,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • posypka kolorowa Dr Oetker.

Przygotowanie: 

2-6 tygodni przed świętami

Do rondelka wlewamy miód, wsypujemy cukier, przyprawę do piernika i dodajemy masło. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do ostudzenia. Sodę rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 2 minuty. Do miodu dodajemy mąkę, jajka, sól i mleko z sodą. Wyrabiamy ciasto- ciasto powinno być kleiste. Przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy na kilka tygodni.

4 dni przed świętami

Ciasto powinniśmy podzielić na 3 części i piec po kolei każdy blat. Z racji tego, że lubię sobie wszystko upraszczać to ciasto przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiekłam jedn blat, który później podzieliłam na 3 części. Blat pieczemy na na blaszce ok. 40x28cm. Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach.

Blaty ciasta przekładamy powidłami śliwkowymi, a na środku powideł układamy rulon z marcepanu. Ciasto obciążamy deską i odstawiamy na 4 dni. Przed samymi świętami piernik polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy posypką.

















8 komentarzy:

  1. Robiłam na Święta, jest obłędny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki piernik jest pyszny, ja na te święta piekłam go po raz pierwszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda megaapetycznie ;) ja mam ten problem, ze czasami jak cos robie, moze to byc pyszne, ale wizualnie nie powala... :D pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ten marcepan to jak zrobić

    OdpowiedzUsuń