Dla jednych ta zupa to zalewajka, dla innych to żur... jedni gotują ziemniaki osobno, inni w zupie... co dom to inna nazwa i propozycja podania :) U mnie to jest żurek i już :) Świeże mięso do tej zupki zamówiłam sobie z internetowego sklepu mięsnego
Befsztyk. Mają tam szeroki wybór wędlin, kiełbas oraz mięsa. Zamówiony towar jest dostarczany w 24h, a wszystko zapakowane hermetycznie w styropianowym pudełku z wkładem chłodzącym. Produkty wysokiej jakości i świeże.
Składniki:
- 600 g kiełbasy Befsztyk,
- 250 g boczku surowego wędzonego Befsztyk,
- 4-5 dużych ziemniaków,
- 2 duże cebule,
- 150-200 ml zakwasu na żurek,
- 2 listki laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy ok. 3 litrów wody. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojoną kiełbaskę w kostkę lub półplasterki. Dodajemy ziele, listki laurowe oraz ząbki czosnku. W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek z cebulką. Skórę z boczku również podsmażamy, ale nie kroimy jej - tak, żeby tylko dodała smaku i żeby można było ją łatwiej wyjąć. Przekładamy boczek do zupy. Wlewamy zakwas- jego ilość zależy od tego jaki lubimy kwaśny żurek. Na koniec żurek przyprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać majeranek.
Tyle dobrego!!! :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :-)
OdpowiedzUsuń