niedziela, 31 stycznia 2016

Żurek z ziemniakami i kiełbasą

Dla jednych ta zupa to zalewajka, dla innych to żur... jedni gotują ziemniaki osobno, inni w zupie... co dom to inna nazwa i propozycja podania :) U mnie to jest żurek i już :) Świeże mięso do tej zupki zamówiłam sobie z internetowego sklepu mięsnego Befsztyk. Mają tam szeroki wybór wędlin, kiełbas oraz mięsa. Zamówiony towar jest dostarczany w 24h, a wszystko zapakowane hermetycznie w styropianowym pudełku z wkładem chłodzącym. Produkty wysokiej jakości i świeże.

Składniki:

  • 600 g kiełbasy Befsztyk,
  • 250 g boczku surowego wędzonego Befsztyk,
  • 4-5 dużych ziemniaków,
  • 2 duże cebule,
  • 150-200 ml zakwasu na żurek,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie: 

Do garnka wlewamy ok. 3 litrów wody. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojoną kiełbaskę w kostkę lub półplasterki. Dodajemy ziele, listki laurowe oraz ząbki czosnku. W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek z cebulką. Skórę z boczku również podsmażamy, ale nie kroimy jej - tak, żeby tylko dodała smaku i żeby można było ją łatwiej wyjąć. Przekładamy boczek do zupy. Wlewamy zakwas- jego ilość zależy od tego jaki lubimy kwaśny żurek. Na koniec żurek przyprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać majeranek.

2 komentarze: