Składniki:
biszkopt:- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 5 jajek,
- 4 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki mleka w temp. pokojowej,
- szczypta soli.
- 400 ml śmietanki 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- 1/2 opakowania żelatyny do deserów Dr. Oetker,
- 2 łyżki cukru pudru.
2 łyżki mleka,
2 opakowania polewy deserowej Dr. Oetker.
Przygotowanie:
biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W połowie ubijania wsypujemy partiami cukier. Do ubitej piany dodajemy pojedynczo żółtka i ubijamy dalej. Następnie dodajemy olej i mleko. Na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą przestajemy ubijać. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.masa: Śmietankę schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i żelatynę do deserów (rozpuszczoną w wodzie według przepisu na opakowaniu z 1/2 porcji).
Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Przekładamy pół masy na biszkopt i schładzamy w lodówce. W tym czasie rozpuszczamy polewę w rondelku (ja wyjmuję polewę z rondelka, wlewamy w łyżki mleka i rozpuszczam na małym ogniu). Polewę studzimy, gdy nie jest za ciepła wylewamy połowę na ciasto. Tortownicę przekręcamy tak, by rozprowadzić równo polewę. Następnie ponownie schładzamy na kilka minut. Przekładamy drugą połowę masy na ciasto i przykrywamy biszkoptem. Na koniec dekorujemy pozostałą polewą (jeśli stwardniała to ponownie ją rozpuszczamy). Ciasto schładzamy całą noc w lodówce.
Przepis na to ciasto znalazłam tutaj.
Pysznie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńSmacznie :)!
OdpowiedzUsuńAguś to ja już biegnę na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńJak ja kiedys uwielbialam Pingui :) mega fajny przepis ;) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńPrawdzie niebo ciastowe.
OdpowiedzUsuńWspaniałe pingui :) Rewelacja
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzy ktoś może mi dokladnie powiedzieć jak z tą żelatyną? Pół paczki to 10g na 500ml wody? Chyba coś ja źle myślę, a biszkopt już upieczony i nie wiem co dalej :(
OdpowiedzUsuńjeśli używasz tej żelatyny co ja, czyli żelatyna fix deserowa Dr. Oetker- to pół opakowania to jest 30 g i to rozpuszczasz w 50 ml wrzątku i 25 ml zimnej wody.
Usuńmożesz także użyć zwykłej żelatyny w proszku lub listkach, jednak ja używam zawsze tej deserowej, bo ładnie mi się rozpuszcza i nie powstają żadne grudki :)
UsuńZamiast tej zelatyny mozna dac smietan-fix?
UsuńTak, jeśli nie masz żelatyny to może być śmietan fix☺ i proszę podpisz się następnym razem☺
UsuńA ktoś próbował ze śmietan-fixem? Nie jestem pewna czy wystarczy, a znowu bardzo by mi to ułatwiło ciacho, bo kiepsko mi idzie z żelatyną? I jeszcze chciałam zapytać o masę cukrową.. Chętnie bym go obłożyła nią i podała jako tort, ale czy masa cukrowa na ten krem podoła? Pozdrawiam Marysia
OdpowiedzUsuńJak użyjesz żelatyny do deserów to na pewno się uda☺ Możesz spróbować ze śmietan fixem, też powinno się udać - tylko polecam 2 śmietan duży na tą ilość śmietany. Co do masy cukrowej to na pewno będzie pasować, tylko twój torcik będzie na pewno slodszy☺
UsuńTaki tort można wzbogacić o masło orzechowe. Smak na pewno pozostanie pyszny.
OdpowiedzUsuń