poniedziałek, 9 maja 2016

Sernik na zimno z truskawkami i bananami

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na sernik na zimno- tym razem każdy może ukroić sobie z ulubionym owocem- truskawkami lub bananami :) Taki sernik zajmuje trochę więcej czasu, bo najpierw musi stężeć masa sernikowa, później jeden kolor galaretki i dopiero drugi kolor, ale chyba warto ;) Tym bardziej, że w trakcie można zrobić wiele innych rzeczy ;)

Składniki:





Przygotowanie: 

Serek miksujemy z śmietanką. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Żelatynę do deserów przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, czyli miksujemy ją z 75 ml zimnej wody i 150 ml gorącej wody (proporcje na 1,5 opakowania żelatyny). Następnie dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej i całość wlewamy do masy i krótko miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Wylewamy masę śmietanową i odstawiamy ciasto do lodówki.

W dwóch miseczkach przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Z papieru technicznego lub kartonu wycinamy 2 paski o długości 24 cm, a wysokie na 3 cm.  Owijamy je folią aluminiową i smarujemy masłem, dzięki temu nie przykleją się do galaretki i łatwo będzie można je usunąć. Umieszczamy paski na serniku, lekko wciskając w masę serową. Drugi pasek przecięłam na pół i dołożyłam dwie połówki.









W dwóch ćwiartkach na przeciw siebie układamy plasterki bananów i smarujemy je sokiem z cytryną, dzięki temu nie ściemnieją.  Zalewamy tężejącą galaretką cytrynową (galaretka musi być lekko stężała, bo inaczej wyleje się poza określone ćwiartki lub wsiąknie w masę serową). Ciasto chowamy do lodówki.





Gdy galaretka stężeje, układamy plasterki truskawek w dwóch pozostałych ćwiartkach i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie odstawiamy ciasto do lodówki.


10 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudenko, zjadlabym caly ten serniczek :) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nam najbardziej odpowiada kawałek gdzie jest trochę tego, trochę tego :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ on ślicznie wygląda! Zdecydowanie robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zjadłam bym kawalek super wygląda ,zapraszam na nowego bloga

    OdpowiedzUsuń
  6. O jaki dokładnie rodzaj serka chodzi? typu homogenizowanego czy bardziej twaróg na sernik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to serek kanapkowy "Mój ulubiony" firmy Wieluń. Dostaniesz go bez problemu. Idealnie pasuje do deserów i ciast.

      Usuń
  7. własnie go zrobilam,wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń