Składniki:
- ok. 1 kg młodych ziemniaków (małych),
- 3 łyżki oleju,
- sól.
Przygotowanie:
Ziemniaczki im mniejsze tym szybciej się upieką, takie najmniejsze będą upieczone już po 40 minut, a większe po około godzinie. Ziemniaki (nie obieramy ich) dobrze myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Polewamy olejem i posypujemy solą, dobrze wcieramy w ziemniaczki olej i sól. Takie ziemniaczki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni od 40 do 60 minut. Ja zazwyczaj wkładam 40-60 min (w zależności od ich wielkości) przed końcem pieczonego mięsa w piekarniku. Co jakiś czas obracamy ziemniaczki, sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków ich miękkość.Można także posypać je słodką papryką lub wymieszać z rozmarynem czy tymiankiem.
Takie ziemniaczki muszą być pyszne- jutro też takie zrobię :) kasia
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i często takie robię. Lara
OdpowiedzUsuńKocham ziemniaki, a te super wyglądają!
OdpowiedzUsuń