poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Babka majonezowa

Nie ma Świąt wielkanocnych bez babki- u mnie nie ma Świąt bez babko majonezowej :) Majonez zastępuje dodatek oleju czy masła w babce i jest niewyczuwalny (chyba, że dodacie majonez o ostrzejszym smaku- ja używam i polecam majonez Winiary)

Składniki:

  • 90 g mąki pszennej,
  • 90 g mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki majonezu (u mnie Winiary),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 duże jajka.

Przygotowanie: 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier i pojedynczo żółtka. Stopniowo dodajemy majonez i ubijamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy porcjami mąki i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką lub krótko miksujemy.
Ciasto przelewamy do babki (u mnie silikonowa), jeśli macie blaszaną to musicie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.

Do zdjęć użyłam Porcelanę Bogucice- Twist

4 komentarze:

  1. Taka baba majonezowa jest zaskakująco pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam babki majonezowe :) Są mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow , wygląda mega

    OdpowiedzUsuń
  4. majonezowej jeszcze nie jadłam, spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń