czwartek, 28 czerwca 2012

Drobiowe szaszłyki z małych roladek

  Czy szaszłyki muszą być zawsze nadziewane na przemian, np. mięso, warzywo, itp... Jak się okazuje: NIE !  Przedstawiam Wam nowy pomysł i sposób na efektywne szaszłyki z mini roladek, jak Wam się podobają takie szaszłyki? ;)

Składniki:


  • 2 podwójne piersi kurczaka,
  • 1 por,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 4 suszone pomidory w oleju,
  • 1 kabanos,
  • 2 plasterki żółtego sera,
  • 4 łyżeczki przyprawy do drobiu,
  • do posypania: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią,
  • ryż basmanti z dzikim. 
Przygotowanie:
 
   Podwójne piersi kurczaka rozbijamy na jeden duży kotlet o grubości ok. 7 mm. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu. Por gotujemy w wodzie przez 5 minut. Następnie rozkładamy por na całej piersi kurczaka. Robimy 1 rządek z pokrojonych w paski suszonych pomidorów, obok układamy paski czerwonej papryki i połówkę kabanosa. Na środek kładziemy plasterek żółtego sera. Zwijamy mięso w roladkę i zawijamy nitką. Podsmażamy na patelni z każdej strony przez 1 minutę, mięso w środku ma być surowe, a z zewnątrz przyrumienione. Następnie kroimy roladki w 1,5cm paseczki i nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Smażymy na patelni ok. 2 minut z każdej strony. Takie szaszłyki można również grillować. Na koniec szaszłyki posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Podajemy z gotowanym ryżem basmanti z dzikim.







6 komentarzy:

  1. Bardzo eleganckie jest to danie ;) Musi być przepyszne i bardzo aromatyczne! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię drób pod każdą postacią, wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, frapuje mnie tez ten ryż;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne! Wszelkie wariacje na temat drobiu są u mnie numerem jeden!

    OdpowiedzUsuń
  5. Własnie takie szaszłyki lubię,u mnie steki drobiowe w marynacie paprykowej z Lidla a do tego ananas .

    OdpowiedzUsuń