Składniki:
- ciasto kruche:
- 40 g masła,
- 1 jajko,
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- szczypta soli.
- krem:
- 2 żółtka z jaj wiejskich,
- 30 g cukru pudru,
- 30 g soku z cytryny,
- 50 g masła.
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie wbijamy jajko, dosypujemy cukier i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy. Następnie owijamy w folię i wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy jajka foremką do ciastek o takim kształcie. Z połowy wyciętych ciastek kieliszkiem wycinamy dziurkę na środku. Ciastka pieczemy 12 minut w 180 stopniach.W rondelku podgrzewamy wymieszany soku z cytryny z cukrem i żółtkami. Cały czas mieszamy na małym ogniu. Dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Ściągamy z ognia w momencie, gdy sos zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia.
Ciasteczka przekładamy kremem i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką (obsypanym cukrem pudrem).
Przepis znalazłam tutaj
Genialny pomysł! Bardzo związany z tradycją, podoba mi się ;) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne☺
Usuńświetny pomysł!
OdpowiedzUsuńAż chce się wylizać żółte nadzienie :D
OdpowiedzUsuńA ile wychodzi sztuk z tych składników? Wyglądają przepysznie :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMi wyszło 12 sztuk ☺
UsuńNie za dużo tego masła? Może ma być 100g, a 400g mąki?
OdpowiedzUsuńJest ok ☺ przepis brałam ze strony Tesco, pod wpisem jest podlinkowanie☺ tylko robiłam z połowy składników ☺ możesz oczywiście zrobic ciasto kruche wg własnego przepisu ☺
UsuńIle sztuk wychodzi z tej ilości?
OdpowiedzUsuń12 ☺
Usuń