Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka,
- 3 jajka,
- 3/4 puszki kukurydzy,
- 3/4 puszki groszku,
- włoszczyzna,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziela angielskie,
- 5-6 ziarenek pieprzu czarnego,
- sól,
- pieprz,
- żelatyna w listkach (6 listków- 10g) Dr.Oetker.
Przygotowanie:
W garnku gotujemy pierś kurczaka. W momencie gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień na minimum. Ściągamy łyżką powstałe szumowiny i dodajemy pieprz, liście laurowe, ziele angielski oraz obraną włoszczyznę. Gotujemy ok. 1,5 godziny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyciągamy z rosołu mięso i warzywa, a rosół odcedzamy przez gazę.Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
Żelatynę w listkach moczymy ok. 6 minut w zimnej wodzie. Wyciskamy i rozpuszczamy w 500 ml gorącego rosołu.. W miseczkach lub foremkach układamy ćwiartki jajek. Pokrojoną marchewkę (tą z rosołu), kukurydzę, pokrojoną pierś kurczaka, posiekaną natkę pietruszki i groszek. Zostawiamy ok. 2 cm od góry wolnego miejsca. Zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy do ostudzenia. Gdy ostygną wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc.
Przed podaniem polewamy octem lub skraplamy cytryną.
Wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńU mnie w do.mu robiono ale ja nie lubię
OdpowiedzUsuńMy też lubimy taką galaretę pod warunkiem, że nie jest za słona :) Tutaj jest mnóstwo warzyw więc byśmy były zadowolone :D
OdpowiedzUsuńDoprawić można wedle uznania ☺
UsuńBardzo warzywna i kolorowa - super :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, ja akurat takie lubię ☺
Usuń