czwartek, 31 marca 2016

Ciasto Jamajka

Jeśli lubicie banany to na pewno pokochacie to ciasto :) Jest przepyszne, choć trochę czasochłonne, ale można sobie podzielić i robić je partiami- najlepiej zrobić dzień wcześniej, by galaretka i masa śmietanowa dobrze się schłodziły.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 4 jajka,
  •  1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 budyń czekoladowy Dr. Oetker,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli. 
  • krem straciatella: 
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 śmietan fix Dr. Oetker,
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady.
  •  do nasączenia biszkoptu:
  • ok. 10 łyżek rozcieńczonego syropu lub soku wiśniowy,
  • dodatkowo:
  • 4-5 bananów,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 1 galaretka pomarańczowa,
  • do posmarowania bananów sok z cytryny lub syrop z pigwy,
  • do dekoracji starta gorzka czekolada.

  Przygotowanie:

 Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i pojedynczo żółtka. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dosypujemy kakao i budyń czekoladowy (w proszku). Mieszamy tylko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto na blaszkę o wymiarach 18x28 cm i pieczemy ok. 30 minut.

Galaretkę cytrynową i pomarańczową rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy (jak ostygnie to wkładamy do lodówki). 

Gdy biszkopt ostygnie, przecinamy go na pół. Jedną część wkładamy do blaszki, w której go piekliśmy i polewamy połową rozcieńczonego syropu (1:2) lub soku wiśniowego.  

Ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywną pianę. Dodajemy posiekaną drobno gorzką czekoladę i mieszamy. Połowę kremu wykładamy na biszkopt i schładzamy.

Gdy galaretka zacznie tężeć, układamy banany przekrojone na pół na cieście i smarujemy je sokiem z cytryny lub syropem z pigwy (aby banany nie ściemniały). Zalewamy tężejącą galaretką i ponownie schładzamy. Układamy drugi biszkopt dopiero jak galaretka ładnie stężeje i polewamy go sokiem wiśniowym. Wykładamy pozostałą część śmietanki i posypujemy startą czekoladą.



Przepis pochodzi ze strony tutaj z moimi małymi zmianami :)

6 komentarzy:

  1. Osobiscie nigdy go nie jadlam :) ale juz nazwa kojarzy sie fajnie ;) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto.. bardzo lubię takie warstwowe🌼

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow wygląda cudownie! A takie przekładańce zawsze największą furorę robią :D

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiada się obiecująco wytestuje na urodziny córki więc myśle że się nie zawiode

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo często używamy banany do przełożenia tortów :D Uwielbiamy ich smak w takich ciastach :D Super Jamajka :)

    OdpowiedzUsuń