Efektowne i bardzo smaczne jajka zabarwione koncentratem buraczanym i nafaszerowane żółtym serem, żółtkiem, majonezem i szczypiorkiem.
Składniki:
- 4 jajka,
- 300 ml koncentratu z buraków,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki startego żółtego sera,
- sól,
- pieprz,
- do dekoracji: rzeżucha, płatki migdałów i czerwony pieprz.
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Zalewamy koncentratem z buraków i moczymy co najmniej godzinę. Im dłużej będziemy moczyć, tym kolor będzie ciemniejszy. Następnie jajka wyjmujemy na papier ręcznikowy i wycieramy. Każde jajka przekrawamy na pół. Wyjmujemy żółtka z jajek i przekładamy do miseczki. Dodajemy do nich starty żółty ser, majonez oraz sól i pieprz. Zagniatamy farsz widelcem. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek. Farszem wypełniamy białka jaj. Całość posypujemy rzeżuchą, szczypiorkiem, płatkami migdałów oraz ziarenkami czerwonego pieprzu.
Smacznie wygląda
OdpowiedzUsuń