środa, 30 marca 2016

Różowe jajka faszerowane żółtym serem

Efektowne i bardzo smaczne jajka zabarwione koncentratem buraczanym i nafaszerowane żółtym serem, żółtkiem, majonezem i szczypiorkiem.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 300 ml koncentratu z buraków,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • do dekoracji: rzeżucha, płatki migdałów i czerwony pieprz.

 Przygotowanie: 

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Zalewamy koncentratem z buraków i moczymy co najmniej godzinę. Im dłużej będziemy moczyć, tym kolor będzie ciemniejszy. Następnie jajka wyjmujemy na papier ręcznikowy i wycieramy. Każde jajka przekrawamy na pół. Wyjmujemy żółtka z jajek i przekładamy do miseczki. Dodajemy do nich starty żółty ser, majonez oraz sól i pieprz. Zagniatamy farsz widelcem. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek. Farszem wypełniamy białka jaj. Całość posypujemy rzeżuchą, szczypiorkiem, płatkami migdałów oraz ziarenkami czerwonego pieprzu.

1 komentarz: