Składniki:
- 1 puszka masy krówkowej (400g),
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy masę krówkową i miksujemy dalej. Następnie dodajemy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dolewamy stopniowo olej. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.Babkę polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą z dwiema łyżkami mleka i posypałam posypką kolorową.
Przepis zaczerpnęłam ze strony Ala piecze i gotuje
Z masą kajmakową po prostu pycha :)
OdpowiedzUsuńJak z krówką to musi byś nieziemsko pyszna :D
OdpowiedzUsuńWspaniała babka ;)
OdpowiedzUsuńOjj wyglada niesamowicie smacznie ;)
OdpowiedzUsuńna jaką wielkość formy zostały podane składniki?
OdpowiedzUsuńForma o średnicy 22 cm, babka wyszła na 3/4 wysokości. Także można użyć ciut mniejszej formy , by babka wypełniła całą formę ☺
Usuń