To już chyba ostatni wpis wielkanocny jaki dla Was przygotowałam, bo na święta wyjeżdżamy :) Chcę Wam pokazać w jaki fajny sposób można podać jajka z efektem popękania. Potrzebujemy tylko sok aroniowy, który zabarwi nam jajka. Kiedyś robiłam takie jajka, barwiąc "popękania" herbatą- możecie zobaczyć
tutaj jak mi wyszły. Samo przygotowanie jest bardzo proste, tylko przy obieraniu trzeba być bardzo ostrożnym, bo zabarwienia jest na błonce jajka pod skorupką i gdy ją zerwiecie to jajko nie będzie miało tego efektu :) Dlatego lepiej ugotować więcej jajek, mi jak widać na 3 jajka wyszły 2 :) Ale to trzecie też ma jakiś swój urok z wielką plamą:)
Składniki:
- 3 jajka,
- 300 ml soku aroniowego.
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut. Następnie wyjmujemy jajka,
przepłukujemy zimną wodą i rozbijamy skorupkę. Możemy oderwać niektóre kawałki, wtedy będziemy mieć taki efekt jak na jajkach barwionych herbatą-
tutaj. Jajka zalewamy sokiem aroniowym i odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie
delikatnie zdejmujemy skorupkę z jajek, musimy uważać by nie uszkodzić
osłonki pod skorupką, bo to na niej powstaje nam wzorek.
Bardzo ładne wykonanie.
OdpowiedzUsuńMoze wykorzystam ten pomysl. Swietny jest!
OdpowiedzUsuńsuper.
OdpowiedzUsuńRadosnych Swiat ! :)
I każde jajko jest wyjątkowe :)
OdpowiedzUsuń