sobota, 28 stycznia 2012

Udka zapiekane z porem i serem

Składniki:
10 udek kurczaka,
2 pory,
10 plasterków żółtego sera,
przyprawa do drobiu,
1 ząbek czosnku,
pieprz,
sól.


Przygotowanie:

  Udka kurczaka myjemy i usuwamy z nich wszystkie kości oraz zdejmujemy  z nich skórę. Następnie posypujemy przyprawą do kurczaka. Por kroimy w cienkie krążki i podsmażamy na łyżce masła, doprawiamy pieprzem i solą oraz dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Udka układamy na blaszce i pieczemy ok 20 min w piekarniku w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy udka z piekarnika, układamy na nich por i plasterek sera i zapiekamy jeszcze na 15 min.

5 komentarzy:

  1. ja farsz daję zawsze do środka. Jeszcze tak nie robiłam jak u Ciebie i chętnie wypróbuję. Nawet nie wpadłam na pomysł by jako farszu użyć pora. Bardzo podoba mi się ten pomysłek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo proste, przepysznie wyglądające danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Az się głodna zrobiłam, no ale o 02:40 nie będę jeść. Powstrzymam się, ranek już tak bliski. POZDRAWIAM:) Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis, bardzo lubię przepisy z dodatkiem pora a w połączeniu z serem - rewelacja

    OdpowiedzUsuń