czwartek, 16 lutego 2012

Białkowa babka

  Po zrobieniu faworków zostaje nam dużo białek... i pojawia się problem co z nimi zrobić? Polecam wypróbować przepis na babkę białkową.

Składniki:
200 g białek (ok. z 5-6 jajek),
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki,
150 ml mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g masła.


Przygotowanie:

  Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach ok 40-50 minut.

15 komentarzy:

  1. Ależ super łatwy przepis:) pysznie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tradycja stara każe
    w domu, sklepie, biurze, barze.
    Wszędzie pączek dziś króluje,
    każdy chętnie go smakuje.
    Z dżemem, z cukrem, z wisienkami
    wszędzie pączek dzisiaj z nami.

    OdpowiedzUsuń
  3. O super, akurat mam dużo białek w lodówce :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i widzisz, za późno tu zajrzałam, właśnie wyrzuciłam białka pozostałe od pieczenia pączków! Zaraz zachomikuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zostały mi białka z pączków, jutro upiekę tę babkę!Wypróbuję przepis!!!Miłego wieczoru:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Warto mieć takie sprawdzony pomysł na wykorzystanie białek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie wygląda :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie, dzisiaj nowy post :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na pewno wykorzystam bo widzę że szybki i do tego ekonomiczny:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi być niesamowicie puszysta :D Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  10. Już wiem co zrobię jak kiedyś zostaną mi białka. Babka wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm białkowa babka brzmi ciekawie :D świetny pomysł na zalegające białka! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jaka puszysta! bardzo dobry pomysł na zagospodarowanie białek

    OdpowiedzUsuń
  13. ja dorzucam do tego jeszcze mak :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ła.. ale ona się pięknie upiekła!

    OdpowiedzUsuń