poniedziałek, 13 lutego 2012

Karnawałowe róże



Składniki:
200 g mąki,
3 żółtka,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 łyżka spirytusu,
dodatkowo:
olej do smażenia,
1 białko,
cukier puder,
truskawki.

Przygotowanie:

 Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę, szczyptę soli oraz spirytus. Ciasto wyrabiamy bardzo dokładnie. Zagniatamy ok. 10-15 minut. Następnie przykrywamy je ściereczkę i chowamy do lodówki na ok. 15 minut. Następnie bardzo cienko wałkujemy i trzema różnymi szklankami wykrawamy kółka (u mnie: szklanka niska, literatka i kieliszek). Chodzi o to by mieć trzy wielkości różnych kółek. Każde kółko nacinamy, smarujemy białkiem i nakładamy następne kółko o mniejszej średnicy. Dociskamy i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami.


12 komentarzy:

  1. Mniam, ale pysznie tu u Ciebie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie...aż mi ślinka cieknie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. •.,(¯`•♥•´¯)DZIEŃ

    _____ `•.,(¯`•♥•´¯)DOBRY
    ¨`*• .¸♥¸.•*¸♥¸.•*´¨)

    ...Zimowe pozdrowienia dziś do
    Ciebie przynoszę.....
    ...zasypane śniegiem w którym
    odbija się błękit nieba.....
    ...zasypane śniegiem na którym
    słonce gra swoimi promieniami....
    ...jak na srebrzystych organach
    a w każdym z iskrzących się....
    ...płatków,jest mój uśmiech
    z życzeniami dla Ciebie.....

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, palce lizać! Fantastycznie wyglada ;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie w wolnej chwili ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. postaram się napisać kilka słów jak przeczytam te książki:)

    czytając Twój opis o sobie pomyślałam sobie, że ja pewnego dnia też upiekłam ciasto, ale pasji do gotowania/pieczenia w sobie nie odkryłam:P tzn.raz na jakiś czas najdzie mnie ochota na zmajstrowanie czegoś w kuchni, ale zdarza mi się to bardzo rzadko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepisik, mniamniusne bardzo, pozdrawiam.papa

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności na całego buźka

    OdpowiedzUsuń