środa, 8 lutego 2012

Tort z truskawkami



Składniki:
biszkopt:
4 jajka,
 1 szklanka mąki,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
krem:
4 żółtka,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 masło,
dodatkowo:
0,5 kg truskawek,
3 galaretki truskawkowe.

Przygotowanie:  


  Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, następnie dodajemy na zmianę po trochu mąki (wymieszanej z proszkiem do pieczenia) i żółtek, ciągle ubijając. Gdy powstania nam gładka masa, przelewamy do tortownicy i pieczemy 25 min w 180 stopniach.

  Krem: żółtka ucieramy z cukrem do białości, kolejno dodajemy kawałki masła i ucieramy na krem. Biszkopt przekrawamy i smarujemy kremem, na wierzchu układamy truskawki i zalewamy  tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 1 litrze wody.






10 komentarzy:

  1. Wygląda bosko! a co to takie na wierzchu, to białe? to kokos?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś takiego orzeżwiającego bym zjadła!!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, a ja dzisiaj tylko na drożdżówce!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak... letnio! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mi narobiłaś ochoty na truskawki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie wygląda. Przydało by mi się trochę motywacji aby stworzyć coś pysznego! Może masz ochotę się poobserwować?

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, chciałabym sobie to teraz zjeśc < mniam >

    OdpowiedzUsuń