sobota, 24 marca 2012

Szyszki z krówek

Tak mnie naszła ochota na te szyszki, że musiałam je zrobić :) Są pyszne i przypominają mi dzieciństwo... pamiętam jak kupowałam je w szkolnym sklepiku po 50 gr. :)
 
Składniki:
400 g krówek,
ok. 200 g ryżu preparowanego,
3 łyżki masła,
4 łyżki mleka.


Przygotowanie:

 Z krówek ściągamy papierki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i krówki. Cały czas mieszamy, aż do całkowitego się krówek. Następnie stopniowo dodajemy ryż preparowany i mieszamy, tak by cały ryż był pokryty rozpuszczonymi krówkami. Ściągamy z ognia. Gdy masa jest jeszcze ciepła formujemy kulki i układamy na papierze pergaminowym do ostygnięcia. Najlepsze są na drugi dzień. Można także zanurzyć je w gorzkiej czekoladzie.

16 komentarzy:

  1. ale bym zjadła kilka, super połączenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyyyychotka;) słonecznego dzionka życzę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglada ;) zjadlabym wszystkie!

    OdpowiedzUsuń
  4. zakopiańskie wspomnienie czeka do wykonania już jakiś czas.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam podobne, są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę zrobić takie szyszki, nawet specjalnie kupiłam ryż preparowany, który czeka na wolną chwilę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i teraz ja mam ochotę na szyszki :-) To chyba zaraźliwe, ale jak można ich nie chcieć JUŻ, TERAZ - kiedy się na nie tylko spojrzy...

    OdpowiedzUsuń
  8. Pamiętam te szyszki z podstawówki - robiliśmy je na technice :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smak dzieciństwa, babunia mi je zawsze robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A jaki musza byc krowki ciagnace czy kruche a moze mozna je czyms zastapic widzialam takie gotowe masy krowkowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krówki najlepiej ciągnące, choć te kruche też się rozpuszczą i będą ciągnące :) Powiem szczerze, że z masą krówkową nigdy nie robiłam, więc nie wiem co z tego wyjdzie :) krówki możesz zastąpić cukierkami toffi :)))

      Usuń
    2. pychota :D

      Usuń
  11. zrobiłam sa wspaniałe ,dzieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha !!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne. właśnie sobie zrobiłam :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń