sobota, 7 kwietnia 2012

Czekoladowe jajka w wydmuszkach

  Jak byście zareagowali jak obieracie jajko.... a tam.... ciasto czekoladowe:D Postanowiłam zrobić tą próbę na domownikach :)

Składniki:
150 g gorzkiej czekolady,
0,5 szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 jajka,
90 g margaryny,
1 łyżka kakao,
szczypta soli,
6 wydmuszek.







Przygotowanie:

   Wydmuszki gotujemy przez 2-3 minutki w osolonej wodzie. W skorupkach musi być woda, tak by były zanurzone. Następnie wlewamy do każdej wydmuszki olej, rozprowadzamy wewnątrz i wylewamy nadmiar - dzięki temu skorupki ładnie będą nam odchodzić od ciasta. W kąpieli wodnej rozpuszczamy margarynę z czekoladą. Mikserem ubijamy jajka z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i rozpuszczoną czekoladą. Szprycą wlewamy ciasto do wydmuszek. Ja zrobiłam sobie szprycę papierową (jak ktoś nie wie jak ją zrobić to zapraszam tutaj). Napełniamy do 3/4 objętości.Pieczemy w blaszce na muffinki (dobrze jest pod spód położyć kawałek foli aluminiowej, by się nie przewracały). Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.

Jak zrobić wydmuszki?


  Jajka dokładnie trzeba umyć w bardzo ciepłej wodzie płyn do naczyń. Następnie osuszyć i ustawić w kieliszku do jajek. Cienką igłą robimy dziurkę na jednym końcu jajka (nie bać się, że skorupka pęknie). Następnie delikatnie powiększyć dziurkę obracając igłą pod kątem. Z drugiej strony robimy tak samo dziurkę, tylko trochę większą na ok. 0,2 do 0,5 cm (w zależności czy będziemy coś wlewać do środka). Przez mniejszą dziurkę wydmuchujemy jajko do miseczki. Wydmuszki gotujemy w osolonej wodzie tak by pozbyć się pozostałości po jajku i napisów.

5 komentarzy: