Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 125 ml mleka,
- 125 ml wody
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 15 g drożdży,
- 3 łyżki oleju,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki wody,
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- zioła prowansalskie
- 1/2 puszka kukurydzy,
- 1 pomidor,
- 10 plasterków żółtego sera,
- 1/2 puszki groszku zielonego,
- 10 oliwek czarnych,
- 150 g pieczarek,
- 10 plasterków salami,
- 2 łyżeczki oregano.
ciasto: Mąkę wsypujemy do miski. Następnie mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i pokruszone drożdże. Letnie mleko wlewamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest bardzo elastyczne i w ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką.
Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła.
Na ciasto układamy oliwki, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, plasterki salami, odcedzony groszek, odcedzoną kukurydze, pomidora pokrojonego w plasterki (można wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę), na koniec plasterki żółtego sera i posypujemy oregano. Pieczemy 15 min w 200 stopniach.
fajne:) z doswiadczenia pizzowego wiem, ze im mniej rzeczy na pizzy tym lepiej wychodzi:)
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś była pizza:) podobno przesadziłam z serem hi hi:) Aha i spaliłam go:( :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDomowa jest najlepsza;)
OdpowiedzUsuń