niedziela, 10 czerwca 2012

Pieczony schab w herbacie z suszoną morelą

 Ostatnio bardzo fascynują mnie różne przepisy z herbatą... Odważyłam się w końcu sama spróbować, póki co zamarynowałam schab w naparze z herbaty. Upieczony schab okazał się bardzo smaczny i  soczysty.  W smaku nie jest wyczuwalna herbata, choć czuć jakiś nowy składnik :) Wierzch mięsa jest zabarwiony, co daje mu ciemniejszy kolor. Mi bardzo smakowało i zapewniam Was, że są to moje początki herbacianych eksperymentów :) A wy już próbowaliście używać herbaty w swoich daniach, wypiekach? :)



Składniki: 
  • 700 g schabu,
  • ok. 15 suszonych moreli,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 1/2 szklanki naparu z herbaty Earl Grey Teekanne,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
 
  Schab dokładnie myjemy. Nacieramy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie zalewamy naparem przygotowanym z herbaty Earl Grey. Mięso nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie wzdłuż schabu robimy nacięcie długim nożem i faszerujemy go suszonymi morelami. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. godziny. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 220 stopniach, kolejno zmniejszamy do 190 stopni. 

10 komentarzy:

  1. Zachęcasz kochana zachęcasz, chętnie bym spróbowała choć jednego plasterka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomicie się prezentuje. Suszone owoce i mięso uwielbiam razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ajj jak smakowicie to wygladaaa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda ten schabik :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mięso nadziewamy widelcem? ekhem, nie rozumiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie... nakłuwamy ;) dziękuję za zwrócenie uwagi, błąd poprawiony ;)

      Usuń
  6. To mi się podoba , a i smakowałoby pewnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy jest biały ryż gotowany w naparze z herbaty, polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo muszę w takim razie spróbować :)

      Usuń