Składniki:
- 250 ml wody (u mnie 400 ml),
- 375 g cukru(u mnie 500 g cukru brązowego),
- 375 ml zimnego espresso (u mnie 5 czubatych łyżek świeżo zmielonej kawy, zalanej 300 ml wody),
- 250 ml syropu karmelowego (ja go nie dodałam, dlatego dodałam więcej cukru),
- 250 ml spirytusu.
W
rondelku gotujemy wodę z cukrem, tak by powstał nam syrop karmelowy,
ciągle mieszając. Gdy syrop już będzie gotowy, dolewamy zimną odcedzoną
kawę (bez fusów). Na końcu dodajemy spirytus, wlewając go wolnym
strumieniem. Likier jest gotowy od razu po przygotowaniu.
jak wytwornie ;)
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić czysty spirytus?
OdpowiedzUsuńw każdym sklepie monopolowym, albo w markecie na stoisku monopolowym ;)
Usuńfajne:) jak tylko kupie sobie ekspres do kawy to bede pamietac o tym przepisie na razie pije kawe na miescie....i ciezko jest znalezc to co lubie.....
OdpowiedzUsuńTo musi być pychotkowe!
OdpowiedzUsuń