czwartek, 26 lipca 2012

Dżem z czarnej porzeczki

  Przepis na ten dżem dostałam od mojego przyszłego teścia:) Dokładne ilości składników ciężko jest mi podać, bo tu jest zasada 1 garść porzeczek- 1 czubata łyżka cukru.

Składniki:

  • zasada jest taka: na garść porzeczek - 1 czubata łyżka cukru.
Przygotowanie:
 
  Dokładnie umyte porzeczki i ubrane z łodyg, mielimy w maszynce do mięsa. Na zmianę wkładamy garść porzeczek i 1 czubatą łyżkę cukru. Taki gotowy dżem przekładamy do słoików(samego dżemu nie gotujemy!). Słoiki zakręcamy, wkładamy do garnka z wodą  i gotujemy ok. 5-10 minut. Po tym czasie wyciągamy i układamy je do góry dnem, aż do ostygnięcia.

5 komentarzy:

  1. Zaciekawiłaś mnie tym dżemem. Nigdy takiego nie jadłam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również niedawno robiłam taki dżemik i na prawdę jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I nie psuje się ? Ile może stać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nic się nie psuje. Tylko ważne by słoiki się zamknęły, tzn. wieczka muszą być wklęsłe. A taki dżemik może stać latami :)

      PS proszę się podpisywać, bo anonimowe komentarze idą mi do spamu i nie jestem w stanie wszystkich wychwycić :)

      Usuń