wtorek, 14 sierpnia 2012

Grillowany indyk z grillowaną cukinią

   Kupiłam pierś indyka i przetestowałam mój nowy grill elektryczny Raclette Tefala.  Indyk wyszedł wspaniały,a do tego pyszna grillowana cukinia... mmm :)  Grill sprawdził się na 5 +, jedynym jego minusem jest brak regulacji temperatury. Grillowałam na dworze, przez co wiatr trochę zmniejszał mi temperaturę i mięsko musiało dłużej się grillować, ale dałam radę :)

Składniki:

  • 1 podwójna pierś indyka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • pieprz czarny,
  • sól morska,
  • 1 cukinia,
  • 3 łyżeczki żurawiny do mięs.
Przygotowanie:
 
  Pierś indyka kroimy na kotlety i leciutko rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Przygotowujemy marynatę z miodu, wyciśniętego czosnku, oliwy z oliwek oraz przypraw. Każdy kotlecik smarujemy marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Indyka grillujemy na grillu (u mnie elektryczny). Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i grillujemy plasterki z każdej strony ok. 2 minutki. Podajemy z żurawiną do mięs.

3 komentarze:

  1. też mam tego grilla:) Sprawdza się naprawdę nieźle:)
    Indyka jeszcze nie przygotowywałam, ale cukinia tak i to dosyć często:) Bardzo ją lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda ten indyk :) Ja także posiadam podobny grill, dlatego też jestem w stanie jeść pyszne potrawy dwanaście miesięcy w roku nie czekając tylko na lato. Pamiętam jednak o tym, aby zawsze mieć jednorazowe naczynia :-)

    OdpowiedzUsuń