poniedziałek, 3 września 2012

Domowy koncentrat pomidorowy

 Nie ma to jak w środku zimy otworzyć słoik z pysznymi, pachnącymi pomidorami i zrobić jeszcze lepszą pomidorówkę, gołąbki w sosie pomidorowym czy spaghetti.

Składniki:

  • 5 kg soczystych i słodkich pomidorów,
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis,
  • sól morska Specialite Kamis,
  • pieprz czarny Specialite Kamis.
Przygotowanie:
 
   Pomidory dokładnie myjemy, wycinamy zieloną część z każdego pomidora. Kroimy w kawałki i przekładamy do garnka. Gotujemy, aż do rozgotowania się pomidorów. Na koniec pomidorki miksujemy blenderem, przyprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz pieprz, sól. Gorący koncentrat przekładamy do słoików, zakręcamy. Słoiki gotujemy około 15 minut, zalane do 3/4 objętości wodą. 

 Jeśli komuś przeszkadzają pestki i drobne skórki to może koncentrat przetrzeć przez sito - przed wlaniem do słoików lub po otwarciu słoika- przed dodaniem do potrawy :)

5 komentarzy:

  1. Takie rarytasy w zimie jak znalazł. Super przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam sama takiego koncentratu. Dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super miec takie pysznosci w spizarce

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię domowy koncentrat, ale zupełnie inaczej :) oto moja wersja dla zapracowanych, a przede wszystkim oszczędnych: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/przecier-pomidorowy-dla-zapracowanych.html

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłem dzisiaj, ale przecedziłem przez sitko. A jutro pomidoróweczka.

    OdpowiedzUsuń