Składniki:
- 5 kg soczystych i słodkich pomidorów np. lima
- sól,
- pieprz czarny.
Pomidory dokładnie myjemy, wycinamy zieloną część z każdego pomidora.
Kroimy w kawałki i przekładamy do garnka. Gotujemy, aż do rozgotowania
się pomidorów i odparowania trochę wody (ok godziny). Na koniec pomidorki miksujemy blenderem, przyprawiamy pieprzem i solą. Gorący
koncentrat przekładamy do słoików, zakręcamy. Słoiki gotujemy około 15
minut, zalane do 3/4 objętości wodą.
Jeśli komuś przeszkadzają pestki i drobne skórki to może koncentrat przetrzeć przez sito - przed wlaniem do słoików lub po otwarciu słoika- przed dodaniem do potrawy :)
Takie rarytasy w zimie jak znalazł. Super przepis. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam sama takiego koncentratu. Dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńsuper miec takie pysznosci w spizarce
OdpowiedzUsuńTeż robię domowy koncentrat, ale zupełnie inaczej :) oto moja wersja dla zapracowanych, a przede wszystkim oszczędnych: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/przecier-pomidorowy-dla-zapracowanych.html
OdpowiedzUsuńzrobiłem dzisiaj, ale przecedziłem przez sitko. A jutro pomidoróweczka.
OdpowiedzUsuń