wtorek, 4 września 2012

Rosół z przypalaną cebulą

  Pyszny, domowy rosołek z przypaloną cebulką, która nada całości idealny smak...  Rosół dekorujemy gwiazdkowymi marchewkami... jak je zrobiłam? Ugotowaną marchewkę pokroiłam w plasterki i malutką foremką w kształcie gwiazdki wykrawałam gwiazdeczki :)

Składniki:

  • 1/2 wiejskiej kury,
  • 1 opakowanie włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • 5 litrów zimnej wody,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • 1 listek lubczyka,
  • natka pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 opakowanie makaronu - nitki

Przygotowanie:
  
   Kurę dokładnie myjemy i oczyszczamy. Połowę kury zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Łyżką ściągamy powstałe szumowiny. Warzywa obieramy i myjemy. Dodajemy obrane warzywa do gotującej się zupy. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy ogniem, aż do uzyskania czarnego koloru. Można także położyć połówki cebuli na suchej patelni i podgrzewać. Cebulę wrzucamy do rosołu. Dodajemy liście laurowe, lubczyk, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Podajemy z makaronem i natką pietruszki.

10 komentarzy:

  1. Rosołek jak malowany i jak u mojej mamy. Ja też dodaję zawsze lubczyk i cebulkę paloną obowiązkowo!!! pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej urzekają mnie te marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rosół. ;) W dzieciństwie jadłam go dosyć czędto

    OdpowiedzUsuń
  4. też dodaje przypaloną cebulę do rosołu :) to świetny patent. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ja dawno rosołku nie jadłam, a cebulkę również przypalam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ulubiony obiadek mojego synusia, zawsze gości w niedzielę na naszym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rosołek wygląda pięknie i fajny pomysł z tymi gwiazdkowymi marchewkami :-) a przypalana cebula to obowiązek w rosole :-)zawsze musi być :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marcheweczki gwiazdeczki swietnie sie komponują i moje dzieciaki je uwielbiają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najsmaczniejszy rosołek z opiekana cebulką, ja ją przyrządzam sposobem naszych Babć, kładę taki żeliwny krążek jak był w kuchniach kaflowych zamiast patelni na gazie i na nim cebulkę, pychota :) gorąco polecam:) a jak by ktoś chciał
    http://www.fabryka-zieleni.com.pl/towar/view/69/krazek-zeliwny-do-fajerki-%C3%B8-16-cm

    OdpowiedzUsuń