Składniki:
- 250 ml spirytusu,
- 100 ml wódki,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 1 mleko skondensowane słodzone,
- 1 mleko skondensowane niesłodzone.
Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy szczelnie w słoiku
i odstawiamy na 5 dni do lodówki. Co drugi dzień mieszamy wiórki z alkoholem.
Po 5 dniach odcedzamy alkohol przez gazę, dokładnie wyciskając wiórki
kokosowe. Do alkoholu dolewamy mleko skondensowane słodzone i
niesłodzone. Malibu przelewamy do karafki. Wyciśnięte wiórki kokosowe
można użyć do ciast, ciasteczek, pralinek lub deserów.
Na pewno jest pyszny ;)
OdpowiedzUsuńprzyda się w weekend:) mmmm obaliłabym taką buteleczkę;)
OdpowiedzUsuńo matkooo, uwielbiamlD
OdpowiedzUsuńkocham ten likier, wciągaaa ;)
OdpowiedzUsuńO kurczę, pyszota. Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńpyszności :);p
OdpowiedzUsuńPiłam coś podobnego i smakowało wybornie:) Twój likier pewnie samkuje tak samo, albo o niebo lepiej:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo prosty przepis! Nie myślałam, że to może byś takie łatwe. Też, tak jak inni, jestem ciekawa smaku :) żeby porównać z tym tradycyjnym malibu, bo to chyba każdy zna.
OdpowiedzUsuńjest o niebo lepsze od tego kupnego :)
UsuńJakie wspaniałości, taki likierek domowej roboty będzie o niebo lepszy od kupionego w sklepie. Przepis zanotowałam i przy najbliższej okazji zrobię, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak zrobisz :)
UsuńZrobione - przepyszny! Niczym nie odbiega od tradycyjnego drogiego Malibu, a jest dużo tańszy! Dodaję do obserwowanych :)
OdpowiedzUsuńP.S. Nieśmiało zapraszam do mnie - www.aanneke.blogspot.com
robimy go juz drugi raz, zest rewelacyjny :) Polecamy z całego serca
OdpowiedzUsuńIle likieru wychodzi z tych proporcji?
OdpowiedzUsuńok. 700 ml i mam taką prośbę: podpisujcie się :) większość anonimowych komentarzy idzie spamu, a ja nie jestem w stanie ich wszystkich wyłapać...
Usuńjaką pojemność mają mieć mleka??
OdpowiedzUsuń(Foggy)
Czy mleko słodzone trzeba gotować A nieslodzone nie?
OdpowiedzUsuńŻadnego mleka nie gotujemy ☺
Usuń