piątek, 21 września 2012

Malibu - likier kokosowy

Na zbliżający się weekend zapraszam wszystkich na malibu :) Pyszny likier kokosowy, polecam :) Wiórki kokosowe można ponownie wykorzystać, ja zrobiłam z nich rafaello.

Składniki:


  • 250 ml spirytusu,
  • 100 ml wódki,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 1 mleko skondensowane słodzone,
  • 1 mleko skondensowane niesłodzone.
Przygotowanie:
 
   Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy szczelnie w słoiku i odstawiamy na 5 dni do lodówki. Co drugi dzień mieszamy wiórki z alkoholem. Po 5 dniach odcedzamy alkohol przez gazę, dokładnie wyciskając wiórki kokosowe. Do alkoholu dolewamy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone. Malibu przelewamy do karafki. Wyciśnięte wiórki kokosowe można użyć do ciast, ciasteczek, pralinek lub deserów.

18 komentarzy:

  1. przyda się w weekend:) mmmm obaliłabym taką buteleczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham ten likier, wciągaaa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurczę, pyszota. Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piłam coś podobnego i smakowało wybornie:) Twój likier pewnie samkuje tak samo, albo o niebo lepiej:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo prosty przepis! Nie myślałam, że to może byś takie łatwe. Też, tak jak inni, jestem ciekawa smaku :) żeby porównać z tym tradycyjnym malibu, bo to chyba każdy zna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie wspaniałości, taki likierek domowej roboty będzie o niebo lepszy od kupionego w sklepie. Przepis zanotowałam i przy najbliższej okazji zrobię, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobione - przepyszny! Niczym nie odbiega od tradycyjnego drogiego Malibu, a jest dużo tańszy! Dodaję do obserwowanych :)

    P.S. Nieśmiało zapraszam do mnie - www.aanneke.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. robimy go juz drugi raz, zest rewelacyjny :) Polecamy z całego serca

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile likieru wychodzi z tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok. 700 ml i mam taką prośbę: podpisujcie się :) większość anonimowych komentarzy idzie spamu, a ja nie jestem w stanie ich wszystkich wyłapać...

      Usuń
  10. jaką pojemność mają mieć mleka??

    (Foggy)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mleko słodzone trzeba gotować A nieslodzone nie?

    OdpowiedzUsuń