wtorek, 25 września 2012

Rafaello - pralinki

   Ostatnio robiłam likier malibu i został mi cały słoiczek nasączonych alkoholem wiórek kokosowych. Wykorzystałam je do zrobienia rafaello.

Składniki:

  • 200 g białej czekolady,
  • 50 ml kremówki,
  • 30 g masła,
  • migdały,
  • 30 g wiórków kokosowych nasączonych alkoholem+ wiórki do obtoczenia
Przygotowanie:
 
  Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 sekund. Po tym czasie zdejmujemy z migdałów skórki. Kremówkę przelewamy do rondelka, dodajemy wiórki kokosowe i połamaną białą czekoladę. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się czekolady - nie gotujemy! Odstawiamy do ostudzenia i dodajemy utarte masło. Odstawiamy do lodówki, żeby masa zgęstniała. Następnie formujemy kuleczki, w środek wkładamy obrany migdał i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Schładzamy w lodówce.

10 komentarzy:

  1. Musi być pyszne, ja uwielbiam kokos!

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysl:) i chyba "mocne" były:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy od tego ile mamy siły i ile uda nam się wycisnąć z wiórek spirytusu :) można takie wiórki ponownie zalać np. mlekiem skondensowanym na 2 godzinki i wycisnąć je ponownie, a takie mleko dolać do malibu :)

      Usuń
  3. Uwielbiam rafaello, w domowym wydaniu muszą być przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe pralinki - podziwiam :D Na pewno smakują wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejne wspaniałości, rozpieszczasz nas :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uważam, że jeszcze lepsze by były, gdyby dodać tutaj mleko w proszku

    OdpowiedzUsuń