czwartek, 27 września 2012

Sałatka z burakami

Składniki:

  • 3 garście rukoli,
  • 1/3 ugotowanego buraka,
  • 1 plasterek żółtego sera pleśniowego,
  • 1/2 marchewki,
  • 1 mała garść grzanek,
sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki musztardy,,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka wody,
  • 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku,
  • pieprz, sól.
Przygotowanie:
 
   Układamy rukolę na talerzu. Mieszamy z marchewką, obraną specjalną obieraczką, która obiera w długie, wąski paski. Dodajemy pokrojonego w paski ugotowanego buraka, układamy na sałatce kawałki żółtego sera pleśniowego. Posypujemy sałatkę grzankami i polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.

3 komentarze: