- 5 udek kurczaka,
- 200 g zielonej fasolki szparagowej,
- 2 marchewki,
- 5 ziemniaków,
- 1 żółtka papryka,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 Kamis Kulinarne Inspiracje Rozmarynowy kurczak
Udka kurczaka nacieramy solą i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym
oleju. Następnie nacieramy papryką, 1/2 czosnku i tymiankiem (przyprawy z
kulinarnych inspiracji). Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, marchewkę
kroimy na wąskie paseczki za pomocą specjalnej obieraczki. W tym samym
oleju co smażyliśmy kurczaka rozpuszczamy cukier i podsmażamy ok 5 minut
warzywa. Przyprawiamy czosnkiem i oregano. Przekładamy je do naczynia
żaroodpornego, układamy na nich kurczaka i na samej górze ziemniaki
pokrojone w kostkę, wymieszane z olejem i rozmarynem. Całość zapiekamy w
180 stopniach przez ok 60 minut
Ja ciągle siedzę, gapię się i przełykam ślinę. Nie będę przecież o północy piec udek! buuuuu
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńNormalnie delicje :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńSmakowite danie:) Widzę,że zostanę tutaj na dłużej:)
OdpowiedzUsuńRozmaryn dodaję do ziemniaków i pomidorówki, ale do kurczaka nie miała okazji.
OdpowiedzUsuń