wtorek, 25 grudnia 2012

Pierogi z kapustą i grzybami

    Jakie są Wasze ulubione pierogi? Ja uwielbiam z mięsem, ruskie i z kapustą i grzybami, ale te ostatnie robię tylko raz w roku :) Wtedy smakują jeszcze lepiej :)

SKŁADNIKI:


ciasto:
  • 1 kg mąki,
  • 500 ml gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 łyżeczka soli.
farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 200 g suszonych podgrzybków,
  • 1 cebula,
  • 4 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 4 ziarenka pieprzu,

Przygotowanie:
 
    Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka.

 Farsz: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy je wodą i gotujemy ok. 30 minut. Wodę z grzybów przelewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i wraz z pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni. Podsmażone grzyby przekładamy do kapusty, mieszamy i gotujmy, aż do odparowania większej ilości wody. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz, zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu odczekujemy jeszcze minutkę i wyjmujemy pierogi z wody.

7 komentarzy:

  1. Wesołych i spokojnych Świąt kochana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam te pierogi ;)

    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia
    Niech spełniają się wszystkie Twe marzenia.
    Życzę Ci także zdrowia, bo tego nie można kupić, szacunku i życzliwości od ludzi, bo na to trzeba zasłużyć i spełnienia marzeń, bo to one sprawiają, że życie jest piękne oraz czasu spędzonego w gronie ukochanych osób w tym magicznym czasie Bożego Narodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo kocham pierogi :)
    Wesołych Świat :)
    zapraszam na nowy wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super wyglądają.....ehhhh ja w tym roku nie lepiłam...jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja kocham wszystkie pierożki!:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pysznie. Kuchnia polska jest naprawdę ciekawa i zawsze warto próbować tego samego dania spod wielu rąk. Pierogów, krokietów i wielu innych - każdy ma swoją własną wersję!

    OdpowiedzUsuń