pesto:
- 100 g rukoli,
- 90 g sera grana padano,
- 200 ml oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g orzechów włoskich,
- sól, pieprz.
- makaron spaghetti,
- 1 łyżka masła,
- 20 g startego żółtego sera.
pesto: Liście rukoli myjemy pod zimną wodą. Następnie rozkładamy je na
ściereczce, i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rukolę wkładamy do
stojącego blendera lub malaksera i miksujemy. Dodajemy drobno pokrojony
ser grana padano, ząbek czosnku oraz obrane orzechy włoskie. Na końcu
dodajmy sól i pieprz, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni
rozpuszczamy masło, dodajemy makaron i pesto. Mieszamy. Na koniec
posypujemy makaron startym żółtym serem.
baardzo apetycznie podane ! :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za makaronami ;D Ale przepis ciekawy może podrzucę mamie :D
OdpowiedzUsuńmakaron z pesto mój ulubiony:) muszę spróbowac taki z rukoli:)
OdpowiedzUsuńPięknie zapodane! bardzo lubię, oj lubię!
OdpowiedzUsuń